Wij zijn trots op onze stad, onze inwoners en onze ondernemers. Daarom vinden wij het belangrijk dat jij je met hen verbonden voelt. Zodat je weet waarom en voor wie je het doet.
Voor ons zijn persoonlijkheid en betrokkenheid belangrijker dan opleiding en ervaring. Het gaat om initiatief en actie. Een idee? Doen!
Je bent iemand die initiatieven aan elkaar weet te verbinden en zich graag bezighoudt met het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Je bent zakelijk op het resultaat én mensgericht. Je bent in staat het grotere geheel te zien zonder oog voor detail te verliezen en denkt kritisch mee. Door je sterke analytisch vermogen kan je goed tot de kern van een vraagstuk komen en pragmatische oplossingen realiseren en resultaten boeken. Je hebt ervaring opgedaan met het werken in een complexe omgeving met verschillende stakeholders binnen een politiek-bestuurlijk krachtenveld.
Als programmamanager richt jij je op de complexe- en politiek gevoelige opgave om de zorg voor onze inwoners betaalbaar te houden, kortom: financiële grip op WMO en Jeugd. Dat doe je in intensieve samenwerking met de beleidsinhoudelijke- en de uitvoerende afdeling, management, directie en met het gemeentebestuur. Je adresseert wat hiervoor nodig is en regisseert alle acties en ontwikkelingen gericht op het betaalbare houden van kwalitatieve goede zorg voor de meest kwetsbare Alkmaarders.
Over de functie
Sinds de decentralisatie in 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen (WMO). Sindsdien heeft Alkmaar zich ingezet voor goede en betaalbare zorg. De zorguitgaven stijgen echter jaar op jaar, ondanks aanpassingen in het beleid en uitvoering. De financiële opgave wordt nog groter door de kortingen die door het Rijk worden doorgevoerd: door geboekte besparingen in de Hervormingsagenda Jeugd, de korting op het gemeentefonds per 2026 (Ravijnjaar). De financiële trends en de aanvullende kortingen maken dat de betaalbaarheid van de zorg in het gedrang komt. Er ligt een grote opgave als het gaat om het beheersbaar en betaalbaar houden van de kosten van zorg die de gemeente levert vanuit de Jeugdwet en de Wmo. Om daarop te sturen stelt gemeente Alkmaar een programmamanager Grip op Jeugd en Wmo aan.
Alkmaar wil meer grip op de kosten. We werken hierbij ook samen met de regio Alkmaar op het vlak van de inkoop, beleid en werken hierbij data-gedreven. We krijgen steeds meer inzicht waar de kostenstijgingen zitten. We willen met deze kennis aan de slag en hebben jou daarvoor nodig: De focus ligt hierbij op interventies op korte termijn en lange termijn, waarbij we ook kijken naar de haalbaarheid en impact van deze interventies. Het programma heeft een focus op 2025 en 2026 en heeft als doel de jeugd en Wmo meerjarig betaalbaar te kunnen realiseren (begroten en uitvoeren).
Als programmamanager focus je je op de volgende resultaten:
Over de kandidaat
Je maakt onderscheid tussen hoofd- en bijzaken, hebt een groot probleemoplossend vermogen, legt makkelijk verbindingen en weet draagvlak te creëren bij verschillende (externe) partijen. Daarnaast herken jij jezelf in de volgende punten:
Weet jij ons te overtuigen van jouw kracht als programmamanager? Laat weten dat je geïnteresseerd bent!
Over het team
Veelzijdig, regionaal, strategisch niveau
De programmamanagers bij de afdeling PPI (Projecten, Programma's en Interimmanagement, bestaande uit circa 30 medewerkers) worden ingezet binnen diverse domeinen van de gemeente. De opgaven overstijgen afdelingen en zijn veelzijdig en complex. Jij vormt en bent verantwoordelijk voor interdisciplinaire teams en bent scherp op ieders rol en verantwoordelijkheid. In opdracht van directie of bestuur vereenvoudig je samen met je team(s) complexe opgaven en breng je deze tot uitvoering. In samenwerking met de ondersteuning geef jij in-en overzicht in de opgave voor zowel de teams als de ambtelijke en bestuurlijke opdrachtgever.
Binnen PPI krijg je te maken met gevoelige onderwerpen en bezwaren. Er is dan ook sprake van een politiek-bestuurlijke dynamiek. Opgaven variëren qua duur. Het kan een korte crisisopgave zijn, of een programma van een jaar of vier waarbij de doelen op een tactisch-strategische manier behaald worden.
De afdeling Vitaliteit bestaat uit ca. 40 medewerkers verdeeld over 6 vakgroepen: Onderwijs, Cultuur, Sport, Wmo, Jeugd en Participatie. De afdeling Vitaliteit kenmerkt zich door een informele organisatie, met gedreven medewerkers die zelf korte lijnen hebben met de bestuurders. Sturing vindt vooral aan de voorkant plaats bij het bepalen van de resultaten. Wanneer de resultaten zijn vastgesteld is er veel individuele ruimte om te bepalen hóe tot deze resultaten te komen.
Wij bieden
Lijkt het jou leuk om binnen deze afdeling het verschil te maken? Reageer dan en wie weet verwelkomen wij jou op je nieuwe werkplek; ons moderne stadskantoor, waar wij plaats- en tijdonafhankelijk werken. Je werkt waar jij dat wilt en nodig bent. Op zoek naar verbinding en contact met collega’s? Werk dan op kantoor. Rustig dingen uitwerken? Log gerust in vanuit huis.
Afhankelijk van de door jou meegebrachte kennis en ervaring, schalen we de functie in. Daarbovenop ontvang je het vrij te besteden Individueel Keuze Budget (17,05% van het jaarsalaris), een uitgebreid Leer- en Ontwikkelplatform met talloze trainingen en e-learnings, leuke bijeenkomsten, uitjes en heerlijke cappuccino’s in ons netwerkcafé.
Interesse of heb je nog vragen?
Enthousiast geworden om als Programmamanager Grip op Jeugd en WMO (32-36 uur) aan de slag te gaan bij de gemeente Alkmaar? Solliciteer dan direct maar uiterlijk vóór maandag 28 oktober.
We hebben de eerste gesprekken ingepland op dinsdagochtend 5 november. De tweede gesprekken staan gepland op woensdagmiddag 13 november. We zouden het fijn vinden als je hiermee rekening houdt in je agenda.
Voor nadere informatie over deze functie kan contact worden opgenomen met Jeroen Duvekot (06 53 41 95 87) of Tanja van Emmerik (06 48 21 66 72).
Heb je vragen over de organisatie of de sollicitatieprocedure? Neem contact op met Manon Butter via 06 42 34 40 53.